Stedentrips

Tarbesklik op de kleine foto

 


Tarbes is een drukke stad met meer dan 50.000 inwoners, aan de linkeroever van de Adour. Het is niet bepaald een toeristenstad maar toch interessant om even halt te houden. Het heeft twee beroemde inwoners gekend: Placide Massey, tuinarchitect en werkzaam in o.m. de tuinen van Versailles en Maarschalk Foch die Frankrijk heeft laten zegevieren in de Eerste Wereldoorlog.

Midden in het centrum vind je Jardin Massey. Placide Massey (1777-1853) was ooit directeur van de parken van Versailles, e.a. In het park werd het woonhuis van Massey ingericht als museum. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het museum vooral toegespitst op de Hussards of Huzaren. Dit zijn lichte cavalleriekorpsen die hier gekazerneerd waren. In het museum vind je ook nog een afdeling schilderijen en archeologie.

Maarschalk Foch (02.10.1851) werd in Tarbes geboren. Hier wordt aan de hand van fotos, documenten en films zijn privé-en openbaar leven geschetst. Van de triomftocht op 14.07.1919 tot zijn begrafenis in “Les lnvalides”. Deze grote overwinnaar van “La Grande Gueurre” is hier zeer geliefd. Tarbes heeft ook nog een kleine stoeterij of Haras. Het is mogelijk om een rondleiding te maken en een demonstratie of trainingsessie bij te wonen.

 
www.lestroismontagnes.com