Stedentrips

Pauklik op de kleine foto

 


Pau is een grotere stad dan Tarbes en bezit mooie parken. Vooral het feit dat het aan de voet van de Pyreneeën gelegen is en er hier op de gaswinning na bijna geen industriën zijn maakt het een geliefde toeristenstad. Vooral de Engelsen kwamen hier in grote getale, sommigen vestigden zich hier zelfs defnitief. Centrale plaats om te flaneren is de boulevard des Pyrénées. Deze boulevard werd aangelegd door Napoleon I en is gebouwd als een terras boven de vallei van de Pau. Je kan er genieten van een buitengewoon zicht over de Pyreneeën. Er is een tandradbaantje dat je vanuit het centrum naar deze boulevard brengt.

Het meest opzienbarende monument van de stad is wellicht het kasteel. Gerestaureerd in de vorige eeuw, vind je er een museum met veel meubels en wandtapijten, zelfs uit de periode van Henri IV, de beroemdste zoon van Pau en koning van Frankrijk geweest. Er is ook een klein streekmuseum in het kasteel gehuisvest. Pau telt verder nog twee musea: het Musée Bernadotte is het geboortehuis van koning Karel XIV van Zweden. Het Museum voor Schone Kunsten (Beaux Arts) bevat schilderijen vanaf de 14de eeuw tot nu.

Pau vormt een goed alternatief als verblijfplaats voor een verkenning van de Pyreneeën. Hotels in de bergen zelf zijn veelal kleinschalig en vrij prijzig. Lourdes telt nog meer hotels en is wellicht de goedkoopste verblijfplaats maar is wel ondergedompeld in een bedevaartsfeer, de eerste avond is dat misschien wel interessant maar daarna begint dat snel te vervelen. In Pau daarentegen heb je talrijke gelegenheden om te genieten van een lekkere maaltijd en een goed, rustig terrasje.

 
www.lestroismontagnes.com